Piruló galóca (Amanita rubescens)
Jelenleg nem terem.

Legfontosabb jellemzői:
- Húsbarnás kalap, szürkésbarna pettyek
- Bordázott gallér, sima kalapszél
- Gallérja fejlett, tönkbázisa gumós, rücskös
- Fehér, idősen vörösen foltosodó lemezek
- Vörösödő hús
- Lomb- és fenyőerdőben nő, jól tűri a szárazságot
Határozóbélyegek
Miről ismerhető fel a piruló galóca? Figyeljük meg az alábbi, rá jellemző tulajdonságokat!
Gombahatározásnál tartsuk szem előtt, hogy az egyes példányok megjelenése még az adott fajon belül is igen változatos lehet. Soha ne támaszkodjunk kizárólag a képekre és a vizuális összhatásra, hanem vegyük sorra a legfontosabb határozóbélyegek leírásait!
1/5. Kalap
Barnás, vöröses, húsvörös alapszínen sárgán, szürkésbarnán pettyes kalap. Pettyei letörölhetőek.

2/5. Termőréteg
Sűrű, szabadon álló, fehér, idősen vörösen foltosodó lemezek.

3/5. Tönk
Sima vagy pelyhes felületű; fehéres, vöröses színű tönk, alján rücskös gumó.

4/5. Gallér
Fejlett, hártyás, bordázott gallér.

5/5. Hús
Puha, lédús, fehér, vörösödő, gyakran rovarrágta hús.

Előfordulás
Mikor és hol teremhet piruló galóca? Ezen tulajdonságok a keresést és a határozást egyaránt segítik.
Válaszoljuk meg ezeket a kérdéseket: Melyik hónapban találtuk? Milyen élőhelyen volt; lomberdőben, fenyvesben, füves területen, esetleg városban? Hol nőtt; talajon, holt faanyagon, esetleg élő fán? Ha voltak fák a közelben, pontosan milyen fafajták voltak?
Termőidő
Jellemzően májustól novemberig fordul elő.
Élőhely
Lomb- és fenyőerdőben nő. Jól tűri a száraz időt.

Életmód és ökológiai szerep
Gyökérkapcsolt.
A gyökérkapcsolt (mikorrhizás) gombák talajon nőnek, és környezetükben mindig található élő fa, amivel szimbiózisban élnek. A mikorrhizás gombák sokszor konkrét fafajtákhoz, vagy akár egyetlen adott fafajtához kötődnek - így a fajra jellemző partnerfák ismerete nagyban segítheti a határozást. A gomba és a partnerfa egyedek a gyökérkapcsolat révén kölcsönösen segítik egymást tápanyagokkal és vízzel. Eső után jellemzően csak később, jóval a szaprotróf fajok után jelennek meg. A talajlakó szaprotróf gombáknál könnyebb őket a talajból kifordítani, és a tönk alja nem, vagy kevésbé avarmaradványos.
Ehetőség
A piruló galóca feltételesen ehető; árusítható.
A fogyasztás feltétele: 20 perc hőkezelés szükséges, nyersen mérgező.
A fogyasztásra szánt gombát mindig vizsgáltassuk be szakellenőrrel, oldalunk használata ezt nem helyettesíti!
Hasonló fajok
A piruló galóca elsősorban az alábbi fajokkal téveszthető össze:
Szürke galóca
(Amanita excelsa)
feltételesen ehető
Piruló őzlábgomba
(Chlorophyllum rhacodes)
ehető
Óriás selyemgomba
(Amanita ceciliae)
feltételesen ehető
Párducgalóca
(Amanita pantherina)
mérgező
Légyölő galóca
(Amanita muscaria)
mérgező
Kerti őzlábgomba
?Erről a fajról egyelőre nincs fényképünk.
Az egyes gombafajok között részletes összehasonlíthatást végezhetsz a gombapárok oldalunk segítségével. Alternatívaként a fajlista átnézése vagy a tulajdonságok szerinti, interaktív gombahatározó is hasznos lehet.
Gombahatározás tulajdonságok alapján, alkalmazás segítségével
A szóba jöhető fajok leszűkítéséhez használd egyedi fejlesztésű interaktív gombahatározó (web)alkalmazásunkat! Segítségével kiválaszthatod a keresett tulajdonságokat (pl. jelenleg termő, lomberdei, sárga lemezű gombák) és megtekintheted a választott tulajdonságoknak megfelelő, oldalunkon elérhető gombafajokat!

Szűrj a gombák tulajdonságai alapján és fedezd fel a hasonló kinézetű gombafajokat!
Piruló galóca fényképek
Minél jobban ismerjük az adott gombafajra jellemző alaki változatosságot és élőhelyi sajátosságokat, annál nagyobb eséllyel tudjuk felismerni akár még az atipikus példányokat is. Galériánk célja ennek támogatása. Továbbá az itt megjelenő fényképekkel találkozhatsz a gombás játék-ban is, amennyiben gyakorolni szeretnéd a gombafajok felismerését.
Nagyításhoz kattints bármelyik fotóra!
































