Információk


Általános tudnivalók
Fontos figyelmeztetés
Az étkezésre szánt gombát mindig mutassuk meg szakellenőrnek! A gombahatározás komoly felelősséggel járó, és nagy szakértelmet, valamint sokéves tapasztalatot igénylő tevékenység, így a személyes szakellenőri vizsgálatot semmi sem helyettesítheti! Oldalunk csak tájékoztató jellegű. Bízunk benne, hogy segít a tanulni vágyóknak, de a legjobb igyekezetünk ellenére is tartalmazhat hibákat, illetve elavult információkat. Az oldal használatából és az önálló határozásból eredő tévedésekért, károkért felelősséget nem vállalunk. Továbbá tartsuk szem előtt, hogy sokkal több (hazánkban is 3-4 ezer) nagygombafaj él, mint amennyi oldalunkon elérhető.
Ingyenes gombavizsgálat
A lakossági gombavizsgálat ingyenes, képzett gombaszakellenőr végzi és több helyszínen is igénybe vehető. A fogyasztásra szánt gombát mindig vigyük el személyes szakellenőri vizsgálatra! A helyszínekről és nyitvatartási időkről az alábbi linkeken tájékozódhatunk:
Alapvető információk
Semmiképp se fogyasszunk olyan fajt, amit nem ismerünk!
A gombagyűjtés, gombahatározás és gombafogyasztás során általánosan, és oldalunk használata során is fontos szem előtt tartani, hogy a tévesztések, tévedések veszélye mindenkor fennáll, azok kockázata pedig adott esetben igen jelentős is lehet. Az adott faj pontos, magabiztos meghatározása és ehetőségének megállapítása minden esetben személyes szakellenőri vizsgálatot igényel. A lakosság számára díjmentesen elérhető, a fogyasztásra szánt gombáknál mindenképpen éljünk vele!
Milyen kockázatai vannak a félrehatározott gomba fogyasztásának?
A magyarországi nagygombafajok számát 3-4 ezerre becsülik, melyek között léteznek hasonló, könnyen összetéveszthető fajok is. Ráadásul még egy-egy gombafaj példányai is igencsak változatos megjelenésűek lehetnek, többek között az adott példány korától, termőhelyétől, az időjárástól és más környezeti körülményektől függően. A fajok között előfordulnak mérgezőek, halálosan mérgezőek is, sőt olyanok is, melyeknél egyéni érzékenység merülhet fel, vagy többszöri fogyasztás után okoznak problémát. Egyes esetekben maga a termőhely szenyezettsége, vagy a gomba állapota jelenthet gondot. Még az egyébként ehető, jó gombák is jelenthetnek veszélyt, ha véletlenül halálosan mérgező fajt is közéjük szedtünk (ha például gyilkos galóca törmeléke került közéjük). A gombavilág rendkívüli változatosságából, az igen nagy fajgazdagságból és az egyes példányok változatos megjelenéséből adódóan a gombák átfogó megismeréséhez elkerülhetetlen a sok éves, akár több évtizedes tanulás és tapasztalatszerzés. A legnagyobb kockázatot az jelenti, ha tudásunkat meghaladja a magabiztosságunk; ha nem tudjuk, hogy még nem tudunk eleget!
Fejlesszük ismereteinket!
Tanulással a leggyakoribb gombák jellemző példányainak felismerése elérhető közelségbe kerülhet. A gyakorlatban rengeteg faj nagyon változatos példányaival találkozhatunk, de megfelelő tudással sok esetben felismerhetjük az adott gomba faját, vagy nemzetségét. Sokszor nem is a fogyasztás szándéka vezérli a gombászt, hanem magának a gombakeresésnek, a találatnak és az adott gombafaj felismerésének az öröme. Azonban az étkezési céllal történő gombagyűjtés során is előnyös a tudás: célirányosan lehet csak az ehetőnek vélt fajokat gyűjteni és szakellenőrhöz vinni, miközben a védett, mérgező, illetve nem ehető fajokat a helyükön hagyhatjuk.
Alapszabályok gombászáshoz
A legfontosabb szabályok:
- A halálosan mérgező fajokat, legfőképpen a gyilkos galócát tanuld meg magabiztosan felismerni!
- A fogyasztásra szánt gombát mindig vidd el szakellenőri vizsgálatra!
További hasznos és fontos szabályok:
- Jól szellőző kosárba, vagy papírzacskóba gyűjtsd a gombákat (ne nejlonzacskóba, mert hamar befüllednek, összetörnek).
- Csak kifejlett és jó állapotban lévő gombákat gyűjts. Az idős, kukacrágott, ázott, fagyott példányokat hagyd a helyükön.
- A határozás során a teljes termőtestre szükség lehet, ezért a gombát a földből óvatosan kicsarva gyűjtsd (figyelve, hogy a föld alatti micéliuma ne sérüljön).
- Az ismert és ismeretlen fajokat egymástól elkülönítve gyűjtsd, így csökkentheted az esélyét annak, hogy a teljes kosár tartalmát ki kelljen dobni.
- Ismeretlen gombából érdemes csak egy-egy példányt gyűjteni, így fölöslegesen nem szedünk le gombát, de a szakellenőrnél megtudhatjuk, milyen fajt találtunk.
- Az ismeretlen, mérgező (és mérgezőnek "tűnő"), valamint a védett gombákat hagyd a helyükön. Minden gombának fontos szerepe van a saját életközösségében. Ahogy a mondás tartja: "Minden gomba jó gomba, csak az ember goromba"
- Ne higgy a babonákban! A gomba színe, színeződése, szaga, íze önmagában nem árulja el, hogy mérgező-e; ahogy például a csigarágás sem utal az ehetőségére.
- Naponta legfeljebb 2 kg gombát szabad gyűjteni, csak azokban az állami erdőkben, amelyek nem minősülnek természetvédelmi területnek.
- A kereskedelmi célú gyűjtéshez minden esetben engedély szükséges.
Forrásjegyzék
Felhasznált irodalom
Az egyes gombákra jellemző tulajdonságok leírásakor több forrást felhasználva a legkiválóbb, széles körben ismert és elismert hazai gombászok munkásságára, a nemzetközi (angol- és német) szakirodalomra, valamint saját szakellenőri tapasztalatainkra is támaszkodtunk. A források minden gombaoldalon külön is feltüntetésre kerültek, de az alábbi listában összesítve láthatod őket:
- Locsmándi Csaba, Vasas Gizella (2020): Erdők-mezők gombái. Cser Kiadó
- Ewald Gerhardt, Vasas Gizella, Locsmándi Csaba (2017): Gombászok kézikönyve. Cser Kiadó
- Albert László, Dima Bálint, Finy Péter, Koszka Attila, Benedek Lajos, Pál-Fám Ferenc (2020): Képes Gombakalauz
- Koczuba József (2010): Gombák a Börzsönyben
A szerzőknek köszönetünket nyilvánítjuk, könyveik megvásárlását pedig jó szívvel ajánljuk minden érdeklődőnek - további hasznos ismeretekre tehetsz szert belőlük, egyúttal a szerzőket és munkásságukat is támogatva!
Az árusítási- és fogyasztási feltételek forrása az ezt szabályozó rendelet: 107/2011. (XI. 10.) VM rendelet az étkezési célra forgalomba kerülő vadon termett gombák gyűjtéséről, feldolgozásáról, forgalomba hozataláról.
Nemzetközi szakirodalom (internetes források):Wild Food UK(angol),First Nature(angol),MushroomExpert.Com(angol),123pilzsuche(német).
Fotók, ikonok és hangok forrásai
Az oldalon felhasznált gomba-, fa-, és egyéb fotókhoz főként saját készítésű fényképeket használunk, kiegészítve a látogatók által beküldött képekkel.
Külön is köszönjük Cséfalvay Katalinnak, a Történetek képekkelblog szerzőjének, hogy meseszép képeivel hozzájárult az oldal sokszínűségéhez.
A termőhellyel kapcsolatos ikonok aPixabayoldalról, minden más ikon aFont Awesomeoldalról származik. A játékban használt hangeffektek forrása aZapsplatés aMixkit, míg az "Információk" és "Kapcsolat" oldalakon használt háttérképek aPixabayés aPexelsoldalakról származnak.
További hasznos linkek
Olvasásra ajánlott oldalak
GombaSzaki:további tudnivalók többek között gombagyűjtéssel, mérgezésekkel és jogi háttérrel kapcsolatban.Történetek képekkel: élménydús és fotókkal gazdagon illusztrált személyes beszámolók Magyarországon tájain tett barangolásokról, nemritkán gombákkal.