Kései laskagomba (Pleurotus ostreatus)
Jelenleg is teremhet!

Legfontosabb jellemzői:
- Sötét, szürkésbarnás, kagyló alakú kalap
- Vastag kalapbőr
- Lefutó lemezek
- Kalapban rugalmas, tönkben szívós állag
- Csoportos előfordulás
- Korhadó lombosfák anyagán nő
Határozóbélyegek
Miről ismerhető fel a kései laskagomba? Figyeljük meg az alábbi, rá jellemző tulajdonságokat!
Gombahatározásnál tartsuk szem előtt, hogy az egyes példányok megjelenése még az adott fajon belül is igen változatos lehet. Soha ne támaszkodjunk kizárólag a képekre és a vizuális összhatásra, hanem vegyük sorra a legfontosabb határozóbélyegek leírásait!
1/4. Kalap
Szürkésbarna, acélszürke színű, kagyló formájú, féloldalas kalap, vastag kalapbőr.

2/4. Termőréteg
Fehéres, mélyen lefutó, sűrű lemezek.

3/4. Tönk
Rövid, oldalt álló tönk.

4/4. Hús
Kalapban rugalmas, tönkben szívós hús, kellemes gombaillat.

Előfordulás
Mikor és hol teremhet kései laskagomba? Ezen tulajdonságok a keresést és a határozást egyaránt segítik.
Válaszoljuk meg ezeket a kérdéseket: Melyik hónapban találtuk? Milyen élőhelyen volt; lomberdőben, fenyvesben, füves területen, esetleg városban? Hol nőtt; talajon, holt faanyagon, esetleg élő fán? Ha voltak fák a közelben, pontosan milyen fafajták voltak?
Termőidő
Jellemzően októbertől márciusig fordul elő.
Élőhely
Korhadó lombosfák törzsén, tuskóján, csoportosan nő, akár városban is előfordul.

Kedvelt fái
Gyakran található például tölgy törzsén és tuskóján, de más lombos fák elhalt anyagán is előfordul.
Életmód és ökológiai szerep
Korhadékbontó szaprotróf (fehérkorhasztó).
A korhadékbontó gombák mindig holt faanyagon, fajtól függően például álló vagy fekvő fatörzseken, tuskókon, különböző vastagságú ágakon, elhalt gyökereken, esetleg tobozokon nőnek, ezek lebontásáért felelősek. A táplálékul szolgáló holt faanyag lehet akár a földfelszín alatti, elhalt gyökér vagy betemetett faanyag is (ilyenkor tévesen talajlakó szaprotrófnak, vagy mikorrhizásnak gondolhatjuk őket). Máskor akár élő fa elhalt részein is nőhetnek, így tévesen akár parazitának is tűnhetnek. Mivel a faanyagok sokáig megtartják a bennük felgyülemlett vizet, az ide tartozó fajok egy része aránylag jó szárazságtűrő.
Ehetőség
A kései laskagomba ehető; árusítható.
Idősen rágós, különösen a tönkje.
A fogyasztásra szánt gombát mindig vizsgáltassuk be szakellenőrrel, oldalunk használata ezt nem helyettesíti!
Hasonló fajok
A kései laskagomba elsősorban az alábbi fajokkal téveszthető össze:
Nyári laskagomba
(Pleurotus pulmonarius)
ehető
Erestönkű laskagomba
?Erről a fajról egyelőre nincs fényképünk.
Sárgatönkű áldücskőgomba
?Erről a fajról egyelőre nincs fényképünk.
Bundás állaskagomba
?Erről a fajról egyelőre nincs fényképünk.
Fehér fatölcsérgomba
?Erről a fajról egyelőre nincs fényképünk.
Fényes likacsosgomba
(Picipes badius)
nem ehető
Ördögszekér-laskagomba
(Pleurotus eryngii)
ehető
Földi állaskagomba
(Hohenbuehelia petaloides)
ehető
Narancssárga laskagomba
(Phyllotopsis nidulans)
nem ehető
Az egyes gombafajok között részletes összehasonlíthatást végezhetsz a gombapárok oldalunk segítségével. Alternatívaként a fajlista átnézése vagy a tulajdonságok szerinti, interaktív gombahatározó is hasznos lehet.
Gombahatározás tulajdonságok alapján, alkalmazás segítségével
A szóba jöhető fajok leszűkítéséhez használd egyedi fejlesztésű interaktív gombahatározó (web)alkalmazásunkat! Segítségével kiválaszthatod a keresett tulajdonságokat (pl. jelenleg termő, lomberdei, sárga lemezű gombák) és megtekintheted a választott tulajdonságoknak megfelelő, oldalunkon elérhető gombafajokat!

Szűrj a gombák tulajdonságai alapján és fedezd fel a hasonló kinézetű gombafajokat!
Kései laskagomba fényképek
Minél jobban ismerjük az adott gombafajra jellemző alaki változatosságot és élőhelyi sajátosságokat, annál nagyobb eséllyel tudjuk felismerni akár még az atipikus példányokat is. Galériánk célja ennek támogatása. Továbbá az itt megjelenő fényképekkel találkozhatsz a gombás játék-ban is, amennyiben gyakorolni szeretnéd a gombafajok felismerését.
Nagyításhoz kattints bármelyik fotóra!
































