Ehető gombák

A kereskedelmi forgalomban kapható gombákon kívül számos ehető gombafajjal találkozhatunk a természetben is, melyek egy része ráadásul évezredek óta kedvelt, ízletes és egészséges csemege - sok esetben akár gyógyhatással. A szakirodalom azokat a fajokat minősíti ehetőnek, melyek nem tartalmaznak az ember számára mérgező hatóanyagokat, és ízük, étkezési értékük is alapvetően relevánssá teszi őket konyhai felhasználás céljára. Mivel azonban számos mérgező faj is létezik, a vadon termő gombák gyűjtése előtt érdemes megismerkednünk a gyakoribb ehető gombákkal, a hozzájuk hasonló mérgező fajokkal, és a gombagyűjtés legfontosabb szabályaival is.

Leggyakoribb ehető gombák

A legízletesebb ehető gombák közé tartoznak többek között a vargányák, rókagombák, kucsmagombák, rizikék, a mezei szegfűgomba, valamint egyes őzlábgomba, csiperke és galambgomba fajok. Ezek az ehető gombák Magyarországon gyakran előfordulnak és igen népszerű, keresett fajok. A lenti keresőmező segítségével célirányosan szűrhetünk közöttük, az eligazodást képekkel is segítjük. Az egyes gombák képeire kattintva részletes fajleírások és információk, valamint további fotók segítik a tájékozódást. Folyamatosan bővülő fajlistánk jelenleg 120 ehető gombafajt tartalmaz. Ebbe azokat a gombákat is beleértjük, melyek ehetőek és gyakran kimondottan jóízűek (sok esetben még árusíthatóak is), de fogyasztásuk valamilyen feltételhez kötött - például legalább 20 perc hőkezelést igényelnek - róluk külön is olvashatsz a feltételesen ehető gombák oldalán.

A gombagyűjtés legfontosabb szabályai

Ehető gombák gyűjtésénél kezdőként érdemes egyszerre csak néhány, könnyebben felismerhető fajra fókuszálni. Válasszunk ki néhány gombafajt és alaposan tanulmányozzuk át a jellemző tulajdonságaikat, a legfontosabb határozóbélyegeiket, valamint ismerkedjünk meg az adott fajhoz hasonló gombákkal is (mindehhez részletes listát és segítséget találunk az egyes gombafajok oldalain). Szintén fontos már előzetesen megismerkedni a legfontosabb mérgező gombákkal, különösen a halálosan mérgező fajokkal. A gyilkos galóca magabiztos felismerése minden gombagyűjtő számára kötelező! Lehetőleg csak azokat a fajokat gyűjtsük, melyeket jól ismerünk. Ha ismeretlen gombából is vinni szeretnénk, legfeljebb csak egy-egy példányt tegyünk el (határozás, tanulás céljából), és a fogyasztásra szánt fajoktól jól elkülönítve gyűjtsük. Ügyeljünk rá, hogy védett gombát ne szedjünk le, és a nem védett fajokból is csak legfeljebb napi 2 kg/fő gombát szabad gyűjteni, kizárólag azokban az állami erdőkben, amelyek nem minősülnek természetvédelmi területnek. Ezenkívül természetesen alapszabály, hogy fogyasztás előtt minden egyes gyűjtött példányt szakellenőrrel, személyesen be kell vizsgáltatni!

Fontos, hogy az étkezési célú határozás nem célja az oldalnak! Hazánkban összesen mintegy 3-4 ezer nagygombafaj él, így a tévesztés veszélye jelentős. Ezenkívül a nem megfelelő állapotú, nem megfelelően hőkezelt, vagy a szennyezett (pl. nehézfémeket tartalmazó) termőhelyen gyűjtött termőtestek is okozhatnak mérgezést, sőt ritka esetben egyéni érzékenység is előfordulhat. Az étkezésre szánt gombák minden egyes példányát élőben mutassuk be szakellenőrnek!


Összes kategória:Teljes fajlistánkEhető gombákMérgező gombákFeltételesen ehető gombákNem ehető gombákVédett gombákÁrusítható gombákTavaszi gombákNyári gombákŐszi gombákTéli gombákErdei gombákLomberdei gombákFenyvesek gombáiGyepi gombákVárosi gombákGombaszakellenőr képzés fajlistájaÉv gombájaFehérKrémszínűSzürkeRózsaszínBarnaVörösNarancssárgaSárgaZöldLilaKékPirosFekete

Interaktív gombahatározó oldalunk a segítségedre lesz, ha konkrét határozóbélyegek, ismertetőjegyek alapján szeretnél szűrni és hatékonyan keresni a gombafajok között. Válaszd ki a keresett tulajdonságokat!


Teljes fajlistánk megtekintése